Mandaat Assuradeuren - Nieuws
Oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de oorlog zullen op grote schaal voelbaar zijn voor iedereen in Europa. Lees op onze speciale Oekraïne pagina wat dit voor u kan betekenen.

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Het coronavirus is geconstateerd in het land waarnaar ik zojuist op weg ben. Wat nu?
Volg instructies van de lokale autoriteiten en houd de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen) goed in de gaten. Hier vindt u de meest actuele informatie over het reisadvies naar uw vakantieland.

Ik wil mijn vakantie annuleren. Worden mijn annuleringskosten vergoed?
Heeft u een vakantie gepland in China of omgeving, of in Noord-Italië, maar wilt u vanwege het virus thuisblijven? Het annuleren van uw reis vanwege advies van Buitenlandse Zaken is over het algemeen niet verzekerd op uw annuleringsverzekering. Bij de meeste verzekeraars biedt de annuleringsverzekering geen oplossing bij een gewijzigd of negatief reisadvies. Angst of ongerustheid vallen niet onder de dekking van een annuleringsverzekering, zelfs niet als deze angst gerechtvaardigd is.

Natuurlijk is een reisorganisatie wel verantwoordelijk voor de veiligheid van haar klanten. Indien deze in het geding is, zal het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking afgeven  Er is dan geen garantieregeling van het fonds als het gaat om ziektes/epidemieën. Is hiervoor dekking? Het antwoord is: nee, voor ziektes bestaat geen dekking.

Ik wil mijn vakantie afbreken. Worden mijn ongebruikte vakantiedagen vergoed?
Deze kosten zijn, zoals eerder genoemd, over het algemeen niet verzekerd op uw annuleringsverzekering. Ook hier geldt dat u in eerste instantie contact kunt opnemen met het bedrijf waar u een boeking heeft gedaan (bijv. reis- of vervoersorganisatie). Mogelijk bieden zij een oplossing of vergoeden zij uw annuleringskosten.

Dekking bij reizen met verzwaard reisadvies
Als u reist naar een land waarvoor alleen veiligheidsrisico’s gelden (code geel), dan bent u gedekt via de reis- en annuleringsverzekering. Echter wordt het annuleren op grond van code geel niet gedekt op uw polis. Is er sprake van gedwongen oponthoud door natuurgeweld of staking en moet u daardoor langer blijven dan gepland? Dan dekt de reisverzekering de extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt ook voor schade aan de bagage. De reisverzekering blijft geldig tot terugkeer in Nederland.

Landen waarvoor code rood of oranje geldt zijn niet veilig om te bezoeken. U kunt contact opnemen met uw reisorganisatie of touroperator om de reis om te boeken. Besluit u toch om toch naar een land af te reizen waarvoor een negatief reisadvies geldt, dan wordt normale reisschade zoals verloren bagage wel vergoed. U moet hiervoor wel de dekking ‘Bagage’ hebben afgesloten op je reisverzekering. Schade die ontstaat door de onveilige situatie wordt niet vergoed. Dit zijn bijvoorbeeld onkosten door het vroegtijdig beëindigen van de reis of de kosten van repatriëring.

Check hier het reisadvies ministerie van Buitenlandse zaken 

Bent u in Wuhan of Noord-Italië en raakt u toch besmet met het coronavirus?
Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als u andere kosten vergoed wilt krijgen, dan heeft u een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig. Als u dit niet heeft, dan betaalt u zelf het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit uw basisverzekering.

Ik ben ziek en bang dat ik besmet ben. Wat moet ik doen?
Bent u terug van een vakantie in China of Noord-Italië of bent u in aanraking gekomen met iemand die net terug is van één van deze gebieden? Dan is het goed om alert te blijven. Als u nu verkouden bent of longklachten heeft, hoeft u zich geen directe zorgen te maken. Zeker niet als u niet recent in China of Noord-Italië bent geweest, of in contact bent geweest met iemand die besmet zou kunnen zijn. De kans is groter dat u gewoon griep heeft of last heeft van een ander verkoudheidsvirus.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?

  • Als u koorts heeft met luchtwegklachten, zoals hoesten, kortademigheid of longontsteking;
  • U de afgelopen twee weken op het vasteland van China bent geweest of in Noord-Italië; 
  • U de afgelopen 2 weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus.

Heeft u nog vragen of een specifiek dossier leg het ons voor en we bekijken de mogelijkheden voor u. 

© 2023 Mandaat Assuradeuren