Praktijkcase: Financieel fitte medewerkers

Onlangs voerden wij voor een aangesloten werkgever een schuldhulpverleningscase uit voor één van de medewerkers. Hiervoor maken wij gebruik van de hierin gespecialiseerde dienstverlener DiFfit. Vaak denk je dan dat het gaat om schrijnende gevallen waarbij er nauwelijks inkomen is en een enorme schuld. Deze case laat zien dat de situatie ook heel anders kan zijn.

In februari kreeg onze preventiecoach via de werkgever de case binnen van Krysta en Peter. Wat was er aan de hand?

Zij en haar vriend hadden een probleem met sparen voor een eigen woning. Samen werkten ze wel 90 uur per week en ondanks hun goede inkomsten konden ze toch geen huis kopen. Het hield Krysta ’s nachts wakker en zij zag haar droom vervagen. Ze had de situatie meermaals bij Peter aangekaart, maar die was heel uitgesproken: ze moesten het samen maar oplossen, hij had absoluut geen zin om hiervoor hulp te zoeken en zijn financiële zorgen te delen met anderen.

Help!
De relatie kwam behoorlijk onder druk te staan. Krysta wist Peter uiteindelijk toch te overtuigen en hij besloot zijn werkgever in vertrouwen te nemen over zijn financiële stress, die inmiddels ook leidde tot relatiestress en werkstress. Dat bracht iets in beweging, want diezelfde middag belde de werkgever ons met de vraag of we hierin iets konden betekenen.

Schulden
Binnen een week hadden we een intake voor Peter geregeld bij DiFfit en korte tijd later begon de ondersteuning. Het bleek dat zij samen behoorlijk wat schulden hadden, waardoor zij hierop naast aflossingen ook veel rente moesten betalen. Door hulp te bieden bij het oplossen van de schulden daalden de kosten direct. Samen met een budgetcoach werd een plan gemaakt om hun inkomsten en uitgaven in balans te brengen. Ook hielp DiFfit met het regelen van belastingteruggaves. Het bleek namelijk dat de belastingaangifte de afgelopen twee jaar niet was gedaan. Dit is meteen opgepakt, waardoor het koppel een behoorlijke teruggave tegemoet kon zien.

Het goede nieuws
Nu zijn Peter en zijn vriendin dankbaar voor de geboden hulp. Het is best vreemd dat mensen met een goed inkomen vaak te trots zijn om advies of hulp te vragen, maar dit stel is gelukkig weer op weg naar een koophuis!

Zo zie je maar, schuldhulp kan een wereld van verschil maken, zelfs als het op het eerste gezicht meevalt.